FONT: https://sites.google.com/site/microtallerstac/entorn-personal-d-aprenentatge---ple-i-pln#TOC-Cap-a-l-aprenentatge-informal...
PLN YOURSELF (Wiki en anglés per a iniciar les passes del propi PLE): http://suewaters.wikispaces.com
tools-pln.jpg
EINES DEL PLN


En el document que citem ací del Jordi Adell, fa referència als passos senzills que Sue Waters proposa per tal d'anar creant la nostra xarxa personal d'aprenentatge:
  1. Crear un compte a Twitter. Podem llegir allò que altres escriuen sense necessitat de “demanar amistat” i puc veure a qui llegeix aquella persona i així millorar la nostra xarxa de contactes. Podem recomanar la nostra llista de contactes per a que altres els segueixin, per exemple els nostres alumnes. Tot amb missatges de 140 caràcters.
  2. Subscriure'ns a blocs interessants professionalment via RSS amb, per exemple, Google Reader o Netvibes. Permet que les novetats vinguin a nosaltres sense necessitat d'anar a visitar bloc a bloc.
  3. Crear el nostre propi bloc. Blogger o WordPress. Compartir idees, experiències, eines i serveis interessants… Tenim bons exemples de blocs de docents on expliquen què fan a classe. És una font d'aprenentatge. Un altre servei senzill i ràpid de crear i actualitzar és Tumblr, un sistematumblelog on anar abocant idees, troballes, …
  4. Crear un compte a Diigo, Mr Wong o Delicious per a etiquetar i compartir els nostres llocs favorits. Podem disposar dels nostres “favorits” des de qualsevol ordinador connectat a Internet i compartir-los amb altres usuaris. La informació està ja filtrada per altres persones.
  5. Participar (registrar-se) en alguna comunitat Ning interessant. Podem integrar diversos serveis i aplicacions en un únic lloc (fòrums, vídeos, imatges, blocs, …)


El millor d'una PLN és que es tracta d'una cosa personal, nosaltres decidim totes les opcions:

· Quines eines utilitzar
· Amb qui volem mantenir el contacte
· Com volem aprendre
· Quan volem aprendre

Cadascun de nosaltres té la seua pròpia preferència de les eines en línia que ens funcionen millor.
"Els PLE són “personals”, no hi ha un model de PLE que servisca a tothom: ni un conjunt definit d'eines, ni un únic servei o aplicació web, ni una selecció de fonts de continguts. El PLE és fruit de l'activitat de l'individu i de les seues eleccions, gustos i circumstàncies. No hi ha dos PLE iguals. Haurien de ser les necessitats de les persones i no la tecnologia qui definís el PLE. Un PLE “prescrit” deixa de ser un “personal” i perd una part important de les seves virtuts i potencialitats, encara que la incorporació d'una nova eina, servei, font d'informació o contacte, moltes vegades és fruit de la recomanació d'amics i col·legues".

Uns quants consells per a construir la nostra PLN:

1. Comenceu lentament i si trobeu algú que us ajude, millor.
2. Utilitzeu el mateix nom d'usuari i contrasenya per a totes les eines i serveis.
3. Compartiu tot allò que agafeu.
4. Pregunteu en consonància al que respongueu.
5. Proveu les eines noves abans de decidir que no valen la pena.
6. Opineu en els blocs d'altres persones.
7. Intenteu ser “bons ciutadans” de la Xarxa. Actitud oberta i col·laborativa.
8. L'aprenentatge permanent és la clau!

L'aprenentatge per mitjà de xarxes també es coneix amb les sigles SLE (Social Learning Environment - Entorn Social d'Aprenentatge).